Jak mogę zapobiec temu, żeby mój email nie wpadł odbiorcy do spamu?

Ważne zmiany w uwierzytelnianiu domen od lutego 2024 roku

lutym 2024 roku Gmail i Yahoo! wprowadzą istotną aktualizację dotyczącą uwierzytelniania domen. Od tego momentu obaj dostawcy będą wymagali, aby nadawcy masowych mailingów uwierzytelniali swoje domeny e-mail.

Oznacza to, że od lutego 2024 roku konieczne będzie uwierzytelnianie domeny w Prowly, aby kontynuować wysyłanie e-maili za pośrednictwem naszej platformy.

Informacje o tym jak uwierzytelnić domenę w Prowly znajdziesz w naszym artykule w Help Center. W razie pytań zachęcamy do kontaktu z naszym zespołem Customer Support za pomocą czatu.

1. W pierwszej kolejności polecamy dodać poniższą instrukcję do rekordu SPF w konfiguracji twojej domeny:

include:spf-es.prowly.com

Jednak alternatywnym ale rekomendowanym rozwiązaniem jest uwierzytelnienie domen, które są używane do adresów nadawcy i skonfigurowanie rekordów DKIM oraz SPF. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule.

Jeśli potrzebujesz szczegółowej pomocy z konfiguracją DNS, skontaktuj się z obsługą klienta firmy, która jest dostawcą domeny.

Przykładowo, jeżeli hostujesz domenę na home.pl, dalsze instrukcje znajdziesz tutaj.

2. Podstawą twoich działań powinno być dbanie o jak najbardziej aktualną bazę kontaktów. Pomogą Ci w tym statystyki odrzuconych adresów, które otrzymasz po każdym mailingu. Rozsyłaj więc wiadomości do kontaktów, które mogą być nimi rzeczywiście zainteresowane. Dlatego tak ważne jest prawidłowe tworzenie list odbiorców. Im lepiej dobierzesz odbiorców swojej wiadomości, tym lepsze wyniki możesz osiągnąć. Co więcej, pozwala to na budowanie coraz lepszych relacji z twoimi odbiorcami. Jeśli nie targetujesz odpowiednio swoich wiadomości, narażasz się, że dziennikarze oznaczą twoje wiadomości jako spam.

3. Kolejną ważną kwestią są tytuły maili. W internecie można znaleźć listy fraz, na które wyczulone są filtry antyspamowe. Przykładową listę znajdziesz tutaj. Wykorzystywanie tych fraz może powodować automatyczne oflagowanie twojej wiadomości jako spam, nawet jeśli odbiorcy nie oznaczą w ten sposób wiadomości.

4. Dobrą praktyką jest również proszenie nowych odbiorców o dodanie twojego adresu do książki adresowej, czyli tzw. whitelistowanie. Dzięki temu twoje maile będą zawsze trafiać do ich skrzynek.

5. W optymalizacji tworzonych maili w Prowly zdecydowanie pomaga sekcja Review, gdzie wyświetlamy wszystkie błędy (Errors), którę muszą zostać poprawione przed realizacją wysyłki, jak również sugestie (Suggestions), które podpowiadają, co należy poprawić, by diametralnie polepszyć statystyki dostarczalności, a wraz z nimi - bezcenną reputację nadawcy (sender reputation).

6. Korzystaj również z panelu optymalizacji listy odbiorców w etapie Recipients. Tam możesz wykluczyć m.in. kontakty, które często zwracają (bounce) twoje wiadomości.