GDPR Manager: wysyłka prośby o zgodę na przetwarzanie danych osobowych

Ta funkcja pozwala zarządzać zgodami marketingowymi by mieć listę kontaktów zgodną z zasadami GDPR/RODO.

Jak tylko załadujesz bazę danych do Prowly lub dodasz kontakt indywidualnie, ochrona danych osobowych zostaje aktywowana na twoim koncie. Jest to związane z przepisami GDPR/RODO oraz zasadą prywatności domyślnej. Dlatego każdy z twoich kontaktów:

• podlega regulacjom GDPR/RODO,
  • nie ma zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Jak zmienić domyślne ustawienia ochrony danych

Karta kontaktu

W bazie danych kontaktów (Contacts > My Contacts), każdy kontakt posiada kartę kontaktu. Możesz otworzyć ją, klikając na nazwę kontaktu. Na karcie, w lewym górnym rogu, znajdziesz ustawienia GDPR.

gdpr settings gear icon

To miejsce zawiera wszystkie informacje dotyczące ochrony danych osobowych, i domyślnie brak zgody na przetwarzanie danych. W menu znajdziesz dwa przełączniki:

gdpr settings popup

Pierwszy informuje Prowly, czy kontakt podlega prawnej ochronie RODO/GDPR.

Drugim możesz zaznaczyć, czy posiadasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych tego kontaktu. Oczywiście, aby rozpowszechnić materiały zgodnie z przepisami RODO/GDPR, musisz upewnić się, że masz zgodę od dziennikarzy.

Widok My Contacts

Możesz również zbiorczo oznaczyć kontakty, korzystając z opcji w głównym widoku My contacts. Zaznacz odpowiednich dziennikarzy, kliknij More actions i wybierz Turn on in the GDPR consent by default :

my contacts more actions

Jak uzyskać zgodę na przetwarzanie danych osobowych

Jeśli chcesz rozpocząć zbieranie zgód RODO/GDPR, możesz skorzystać z naszego narzędzia GDPR Manager, aby stworzyć formularz, który następnie będzie można rozpowszechnić za pośrednictwem e-maili do Twoich kontaktów. Aby zbudować formularz, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

1. Przejdź do My Contacts, znajdź przycisk Settings u góry i wybierz opcję View GDPR z rozwijanego menu.

my contacts gdpr

2. Wybierz Create a scope at the bottom of the menu

3. Wypełnij formularz treścią, która umożliwi Ci poproszenie kontaktów o zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Cele i działania związane z przetwarzaniem danych zaznacz w tym miejscu:

gdpr create scope purposes

Pole Scope name określa nazwę formularza widoczną w adresie. Ma również funkcję organizacyjną, ponieważ po nazwie zakresu łatwo zrozumiesz, dla jakiej konkrenej działalności PR zbierałeś zgodę. Nie jest widoczny w e-mailu GDPR wysłanym do odbiorców, separatywnie ustawiasz tytuł.

Następnie, jeśli chcesz uzyskać zgodę na przetwarzanie danych w związku z zorganizowanym konkursem, możesz nazwać zakres działalności np. Konkurs z nagrodami. Twoje cele mogą obejmować:

• Zbieranie zgód
  • Rozpowszechnianie informacji prasowych
  • Ogłoszenie wyników konkursu

Jeśli chcesz przetwarzać dane zgodnie z innymi działaniami, jesteś zobowiązany do ich wymienienia w formularzu. W ten sposób Twoje kontakty będą mogły zatwierdzić Twoją prośbę. Po ustawieniu, cele nie mogą być zmienione.

Zdefiniuj treść i wygląd formularza zgody

Formularz będzie hostowany na stronie docelowej. Link do niego będzie rozpowszechniany za pomocą emaili:

gdpr consent form design

• Webform domain (domena formularza internetowego) – wybierz URL domeny, na której formularz będzie wyświetlany
  • Logo / Color - dodaj logo i kolor pasujący do Twojej identyfikacji wizualnej
  • Default greeting - ustaw pozdrowienie wyświetlane w formularzu dla wszystkich kontaktów bez zdefiniowanego indywidualnego pozdrowienia
  • Lead - dodaj tytuł wskazujący, że email dotyczy formularza przetwarzania danych osobowych
  • Description - zawrzyj wszystkie wymagane przez GDPR/RODO informacje; możesz również podlinkować do swojej witryny z wszystkimi szczegółami dotyczącymi polityki prywatności
  • Thank you message - dodaj podziękowanie, które zostanie wyświetlone dziennikarzowi po udzieleniu zgody
  • Language - wybierz polski lub angielski interfejs formy

Domyślny e-mail potwierdzający (opt-in)

gdpr default confirmation email

Treść wiadomości dotyczącej przetwarzania danych osobowych można skonfigurować w sposób bardzo podobny do wszystkich typowych e-maili w Prowly. Pamiętaj tylko o dodaniu dynamicznego pola z linkiem Webform Link. Po zakończeniu konfiguracji, formularz pojawi się w lewym menu managera GDPR. Tam będziesz mógł sprawdzić liczbę dziennikarzy, którzy zatwierdzili i odrzucili żądania związane z przetwarzaniem danych.

Lista zakresów (scopes)

gdpr list of scopes

Po kliknięciu konkretnego scope możesz również:

• Sprawdzić formularz i edytować jego strukturę
  • Zweryfikować domyślną treść e-maila
  • Sprawdzić cele (ale bez opcji modyfikacji)
  • Podejrzeć autora i osobę odpowiedzialną za ostatnią aktualizację formularza

Rozpowszechnianie formularza

1. Wprowadź zestaw celów, które chcesz wysłać do kontaktów.
  2. Kliknij ikonę trzech kropek
  3. Wybierz Ask for data processing consent
  4. Naciśnij Submit, aby dodać kontakty, które wcześniej nie otrzymały tego formularza.
  5. Wybierz docelowe: pojedyncze kontakty, listy lub wszystkie kontakty z Twojej bazy danych.
gdpr send consent email search

6. Zweryfikuj formularz i treść e-maila po raz ostatni i dokonaj zmian, jeśli jest to konieczne. Jeśli nie musisz niczego zmieniać, naciśnij Skip.

7. Przycisk Send roześle email z linkiem do Twojego wirtualnego formularza